środa, 12 września 2012

Barolo & Friends - część I


10 września w Warszawie w hotelu Bristol odbyła się degustacja win z Piemontu – Barolo & Friends podczas której oprócz degustacji win odbyło się seminarium kulinarne z włoskimi producentami specjałów kulinarnych z Piemontu. Współorganizatorem był Magazyn Wino.
Troje producentów przedstawiło swoje wyroby: sery, marmolady, pikle warzywne, czekolady.



La Bottera- producent serów z mleka krowiego i owczego.  Sery ręcznie wytwarzane, dojrzewające w piwnicach, wyrabiane według starych rodzinnych receptur. W ofercie znajdują się sery z dodatkiem ziół, fiołków, żurawin, sezamu, trufli….


Sery dojrzewają zawinięte w liście winogron, delikatną bawełnę... Jak na region winiarski przystało do produkcji serów wykorzystywane są wytłoczyny z winogron ze szczepów Nebbiolo i Barolo.


Niestety większość serów prezentowanych wytworzona była z mleka koziego, którego nie lubię i w związku z tym nie jestem w stanie obiektywnie ich ocenić – z opowieści osób lubiących „kozinę” było kilka bardzo dobrych. Mi smakował ser Testun – w grubej skórce, dojrzewający 140 dni w otoczeniu wytłoczyn z winogron.

 
Fonterosa – firma powstała w 1985 roku specjalizuje się w produkcji:
- przystawki z warzywami - ostre papryczki faszerowane tuńczykiem….
- grillowane warzywa w oleju – cebula, kalafior…
- grzyby w oleju,
- sery w oleju,
- kremy i sosy – „pesto” z pietruszki, krem z tuńczyka z karczochami….
- konfitury
- kremy orzechowe – z orzechów laskowych – bogactwa Piemontu


Wspaniałe były warzywa w oleju – chrupkie, jędrne.. warte uwagi.
Niespotykane konfitury z czerwonej cebuli, konfitury owocowe z dodatkiem wina..., ziół…


No i oczywiście kremy z orzechami laskowymi i migdałami.



Cioccopassione – producent wspaniałych czekolad z orzechami, kandyzowanych skórek owocowych w czekoladzie oraz kremów orzechowych.


Proszę zamknąć oczy i wyobrazić sobie tabliczkę pysznej ciemnej czekolady z połówkami orzechów włoskich, całymi migdałami lub orzeszkami pistacjowymi… czy muszę coś więcej pisać…. były wspaniałe.


Cała produkcja czekolady odbywa się na miejscu dzięki czemu może być dobrana odpowiednia wytrawność do konkretnych orzechów….



1 komentarz:

  1. Ale pyszności ! Kocham sery, w szczególności te kozie ; ) Ja była bym w raju !

    OdpowiedzUsuń