sobota, 29 września 2012

Wine & Food Open Day – część 2, warsztaty



Podczas spotkania Wine & Food Open Day, które odbyło się na warszawskim Służewcu można było wziąć udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych między innymi przez Kurta Schellera, Kubę Korczaka, Tadeusza Woźniaka, Tomasza Dekera, Josepha Seeletso, Alona i Alicję Than, Jarosława Uścińskiego oraz Bogusława Buczka.



Przez cały dzień Kurt Scheller prowadził kameralne (3-4) osobowe warsztaty, podczas których zdradzał tajniki kuchni. Uczestnicy mogli między innymi przygotować pod okiem mistrza: tom ka gai – tajską zupę z kurczakiem, trawą cytrynową i mlekiem kokosowym, knedle z kurczaka po szwajcarsku z sosem grzybowym czy kurczaka po prowansalsku.


Pod okiem najwybitniejszego w Polsce mistrza Alona Than można było poznać tajniki tworzenia sushi- jak ugotować ryż, jak zwinąć rolki, jakich składników używać… Pani Alicja przedstawiła historię sushi oraz wspomagała mistrza.



Tomasz Deker wprowadzał w tajniki tworzenia pralinek.



U Josepha Seeletso można było przygotować krewetki tandoori, kurczaka tagine, wołowinę z rozmarynem oraz spróbować odpowiednio dobranego wina do dań. Czyli wziąć udział w niezwykłe energetycznym show, jakim było wspólne gotowanie.





Pod hasłem „Sad i pole smaku pełne” Jarosław Uściński inspirował do wykorzystywania naturalnych produktów. Między innymi przedstawił zapomnianego przez lata buraka liściowego – mangolda. Uczestnicy pod okiem mistrza przygotowali oryginalne przekąski.





Wieczór zamykało spotkanie z Bogusławem Buczkiem, z którym stworzyliśmy wspaniały deser. Pod jego czujnym okiem przygotowaliśmy kompozycję śmietankowego mascarpone, owocowych biszkoptów i kajmaku przeplecionego koniakową nutą.



Oczywiście wszystkie przygotowane potrawy zostały natychmiast zjedzone przez uczestników warsztatów, zgromadzonych widzów oraz prowadzących całą imprezę.


Warsztaty, jak co roku były bardzo mocnym akcentem imprezy. Dawały możliwość wspólnej pracy, poznania tajników przygotowywania bardzo różnorodnych potraw oraz unikalną okazją do spotkań z najwybitniejszymi przedstawicielami sztuki kulinarnej.
Już z niecierpliwością czekam na kolejne spotkania ... za rok.

1 komentarz: