poniedziałek, 17 września 2012

"Original Flavors, the Mediterranean Essence” – prezentacje kulinarne - część II




Na spotkaniu „Original Flavors, the Mediterranean Essence” prezentowane były również wina z regionu Ribera del Duero. Najważniejszym szczepem tego regionu jest czerwone Tempranillo – gruboskóra odmiana posiadająca dużo antocyjanów co ma wpływ na głęboki kolor. W winach z tego szczepu wyczuwalne są aromaty owoców – truskawek, czarnej porzeczki, wiśni oraz czekolady i tytoniu.
Region Ribera del Duero jest jednym z najstarszych regionów winiarskich Hiszpanii, zajmuje wysoki płaskowyż kastylijskiej północy, na wysokości 800 metrów, gdzie dominuje klimat kontynentalny –zimne zimy i gorące lata z zimnymi nocami. Upalne dni sprzyjają dojrzewaniu winogron natomiast zimne noce pomagają zachować im równowagę kwasową. Przymrozki zdarzają się tu jeszcze w połowie maja i już w połowie września. Okres wegetacyjny trwa tu krócej niż w sąsiednim rejonie Rioja.  Położony jest on w dolinie górnym biegu rzeki Duero ( Portugalskiej Duoro).
Po etykiecie możemy zorientować się jak długo wino leżało w beczce – czyli było starzone. Dojrzewanie wina w beczkach ma za zadanie dostarczenie mu tanin chroniących je przed utlenieniem, przedłużając mu życie i zmniejszając ryzyko wystąpienia niepożądanych aromatów.
Głównie używa się beczek z dębu francuskiego i amerykańskiego. Beczki z dębu amerykańskiego nadają dużo aromatów, w tym aromat wanilii.
Beczki z dębu francuskiego nadają większej finezji. Smak jest delikatniejszy i głębszy.
Crianza – wina dostępne po dwóch latach – jeden rok musi spędzić w beczkach.
Reserva – wina dostępne po trzech latach dojrzewania, w beczkach minimum jeden rok.
Gran Reserva – wina dostępne po 5-7 latach, w beczce przynajmniej dwa lata.

Moją uwagę zwróciły wina:


Mielżyński Wines Spirits Specialities
Corimbo 2010 Bodegas la Horra – 12 miesięcy w beczce – (80%francuskim/20%amerykańskim dębie). Posmak owocowy z nutą kwiatów.
Corimbo 2009 Bodegas la Horra - 12 miesięcy w beczce – (80%francuskim/20%amerykańskim dębie).
Dojrzałe owoce, z wyczuwalną jeżyną, kakao oraz wyczuwalny aromat sosny.
Bardzo dobrym rocznikiem był 2009 winogrona doskonale dojrzewały pogoda była optymalna. Wino to zostało nagrodzone złotym medalem Monde Selection w Międzynarodowym Konkursie Win 2012


Wina.pl – importer roku 2011 Grand PriX Magazynu Wino
Roa Tinto Crianza 2009 - 12 miesięcy w beczce (dąb francuski/amerykański). Dojrzałe aromaty owocowe, dobrze połączone z aromatem balsamicznym, lasu sosnowego. Delikatne i przyjemne.
Roa Tinto Crianza Rauda Reserva 2007 - 14 miesięcy w beczce (dąb francuski 70%/ dąb amerykański 30%). Intensywny zapach dojrzałych owoców, dżemu. Miękie i jedwabiste.
Musai Tinto de Roa – 15 miesięcy w beczkach dębowych (dąb francuski i amerykański) kolor ciemna wiśnia. Smaczne i dobrze wyważone.


Nasza Winnica
Montelaguna – winnica położona na wysokości 900 metrów nad poziomem morza.
Montelaguna Joven 2010 - gładki smak o owocowej nucie, z dobrze wyważoną kwasowością. Pełny i długotrwały smak.
Montelaguna Crianza  2009 – głęboki, kremowy smak z owocową nutą. Aromat goździka, toffee, lukrecji…
Montelaguna Seleccion 2009 – 20 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wyczuwalne konfitury z owoców leśnych, eukaliptus, kakao, lukrecja….

Oprócz degustacji wina można było tu spróbować owoców morza zamkniętych w puszkach. Mało znane w Polsce ale wspaniałe konserwy z ośmiornic, małż, sercówek Należy mieć nadzieję że niedługo znajdą się w naszych sklepach.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz