wtorek, 4 września 2012

Brzoskwinie w musie czekoladowym z hibiskusem



  • 3 brzoskwinie lub nektarynki,
  • 100 ml białego półwytrawnego wina,
  • 3 goździki,
  • kawałek kory cynamonu,
  • ½ cytryny,
  • 500 gram śmietany kremówki,
  • 30 gram suszonych kwiatów hibiskusa,
  • 60 gram białej czekolady.
Brzoskwinie umyć, obrać wyjąć pestki, pokroić w niezbyt drobną kostkę.
Włożyć do garnka, wlać wino, dodać przyprawy i zagotować. Przykryć i odstawić. Gdy brzoskwinie przestygną dodać łyżkę miodu, sok z cytryny i wymieszać.
Do garnka wlać 300 ml śmietany, dodać hibiskusa i zagotować. Przecedzić przez sito. Kwiaty hibiskusa przelać resztą śmietany – chcemy odzyskać jak najwięcej aromatu. Śmietanę podgrzać – nie gotować i rozpuścić w niej czekoladę.
Śmietanę przecedzić przez sitko i wlać do syfonu. Brzegi syfonu dokładnie wytrzeć i zakręcić.
Odstawić na 15 minut.
Wkręcając nabój należy trzymać syfon do góry dnem. Następnie trzeba nim potrząsnąć – góra – dół. Pierwsze wyciśnięcie powinno być nad zlewem – czasem może z niego „wystrzelić”, potem można już wyciskać zawartość do miseczek, kieliszków itp. Czasem trzeba wkręcić drugi nabój – widać to przy pierwszym próbnym wyciśnięciu gdy mus jest za rzadki.
W naczyniach ułożyć odsączone brzoskwinie i na nie wycisnąć mus z syfonu.


4 komentarze: