piątek, 14 września 2012

Ciasto biszkoptowe z serem i z malinami


  • 7 jajek,
  • 200 gram cukru pudru,
  • 150 gram mąki,
  • cukier waniliowy,
  • 50 gram masła,
  • 300 gram sera białego – jak na sernik,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • gałązka mięty,
  • 400 gram malin


Miętę zagotować ze śmietaną, zmiksować i jeszcze raz zagotować, przetrzeć przez sito. Ostudzić.
Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać po kolei 2 żółtka, 150 gram cukru i łyżkę cukru waniliowego, ser a na końcu miętową śmietanę.
2 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Delikatnie wymieszać masę serową z białkami.
5 białek ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Dalej ubijając dodawać 5 żółtek i 50 gram cukru oraz łyżkę cukru waniliowego.Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.  
Do formy wyłożyć masę biszkoptową, na niej ułożyć maliny oprószone mąka (dzięki temu nie będą opadały na dno).
Na maliny delikatnie łyżką wykładać masę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 minut.





10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. no... to zależy jak dużo go upieczmy... :))

      Usuń
  2. Cudnie wygląda :) Aż żałuję, że nie mam już malinek.

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrze, że malinki jeszcze na bazarze:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota:) i jeszcze ejdno letnie ciasto na pożegnanie ciepłych dni:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiej wielkości powinna być blaszka do tych składników?

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba ktoś zapomniał o mące?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups... i to się nazywa czytanie ze zrozumieniem, medal z kartofla się należy. Już mąka jest :)

      Usuń
  7. Ale mi narobiłaś smaku. Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń