sobota, 1 września 2012

Festiwal Warszawa Singera


Od 2004 roku w Warszawie odbywa się cyklicznie w  Festiwal Warszawa Singera. Odbywa się on w okolicach ulicy Próżnej a na celu ma przybliżenie i utrzymanie pamięci o przedwojennej żydowskiej „Warsze”.  Próżna była ulicą żydowską, tu znajdował się słynny "Pociejów", czyli miejsce handlu starzyzną, przeniesiony początkowo z pałacu Pociejowskiego przy Senatorskiej a następnie z Marszałkowskiej/Królewskiej.



Niestety w tym roku z powodu remontu kamienic przy ulicy Próżnej stragany przeniesione zostały na pl. Grzybowski, zabrakło również inscenizacji z poprzednich lat. Ogólny obraz  Festiwalu na Próżnej bardzo na tym ucierpiał.
Stragany poustawiane jak na każdym festynie… zabrakło atmosfery.
Oczywiście znalazło się kilka stoisk z żydowskimi przysmakami. Były cebularze, chałki, cymesy, żydowski kawior, ciasta i gęsie pipki- ale nie faszerowane gęsie szyje a duszone gęsie żołądki co jest tradycją południowej Polski.  Warszawskie to faszerowane  gęsie szyje  i w ubiegłych latach właśnie takie tu serwowano.
Trochę rozczarowana dotarłam do stoiska z książkami http://www.motyleksiazkowe.pl/  i kupiłam  bardzo ciekawą książkę – Kuchnia żydowska- święta, obyczaje i potrawy świąteczne,  wydaną przez wydawnictwo Petrus.
Pewnie kilka potraw z tej książki pojawi się na moim blogu.
Już pobieżna lektura jest dla mnie zachętą do kulinarnej wędrówki po kuchni żydowskiej.



2 komentarze:

  1. Napisz co jest na tych zdjęciach. Od lewego górnego rogu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chałka,
      cymes z marchewki,
      kanapka z indykiem pieczonym, z gruszką i żurawiną,
      cebularz,
      kawior żydowski,
      ciasto z kajmakiem,
      kanapka z pastą z bakłażanów,
      gęsi pipek,
      kanapki ze śledziem

      Usuń