wtorek, 18 września 2012

Górka cielęca z figami.


  • 700 gram górki cielęcej bez kości,
  • 6 świeżych fig,
  • 70 gram migdałów,
  • 1 pełna łyżka miodu,
  • sól,
  • ząbek czosnku,
  • garść świeżego tymianku,
  • olej,
  • 60 ml porto,
  • 100 ml miodu pitnego – czwórniak.
  • Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć. 


Ząbek czosnku rozgnieść, wymieszać z solą. Przyprawami natrzeć mięso, odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki, polać porto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.


Figi umyć, naciąć od ogonka na cztery i lekko rozchylić naciskając od dołu.
Migdały zmiksować razem z miodem. Migdały włożyć w nacięcia fig.
Wyjąć brytfankę  z piekarnika, wokół mięsa ułożyć figi. Całość polać miodem i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut.


3 komentarze:

  1. Jakie to musi być pyszne! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. znowu figi. i znowu zapowiada sie pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wooowwww boskie! to musi być boskie:)

    OdpowiedzUsuń