sobota, 1 września 2012

Knedle z serem ze śliwkami


Knedle ze śliwkami najlepsze są ze świeżych śliwek, chociaż z mrożonych też można je przygotować.
  • 1,5 kilograma ziemniaków,
  • 400 gram sera białego,
  • 2 duże jajka,
  • 450 gram mąki pszennej,
  • 70 gram mąki ziemniaczanej,
  • 1 kilogram śliwek – węgierka dąbrowicka,
  • 100 gram migdałów bez łupinek,
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego lub lipowego,
  • 2 łyżki miodu pitnego czwórniaka,
  • sól.

Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Obrać ze skórki, przetrzeć przez sito, zostawić do ostygnięcia.
Migdały włożyć do miksera dodać miód i miód pitny, lekko zmiksować.
Śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestki a na ich miejsce włożyć migdały.
Ser zetrzeć na tarce dodać do niego ziemniaki, obie mąki, jajka i sól.


Szybko zagnieść. Ręce oprószyć mąką, brać partiami ciasto, formować walec i odcinać odpowiedniej wielkości kawałki, rozklepywać je, na środku kłaść śliwkę i ciasto zlepiać. Formować kule.


Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 5 minut od wypłynięcia.
Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem.



3 komentarze: