piątek, 14 września 2012

"Original Flavors, the Mediterranean Essence” – prezentacje kulinarne - część I


W niedawno otwartej restauracji Casa Pablo odbyło się spotkanie promujące hiszpańskie wina, szynki i oliwy – prezentacje kulinarne
„Original Flavors, the Mediterranean Essence” – wspólna promocja trzech flagowych produktów spożywczych Hiszpanii:


-      Oliwy z oliwek Extra Virgin o chronionej nazwie Baena
-      Wina o chronionej nazwie Ribera del Duero
-      Szynki Serrano posiadającej certyfikat Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

OLIWKI
Oliwki są tradycyjną uprawą w rejonie Baena, już w XII wieku przeważała tam uprawa drzew oliwnych. Na spotkaniu prezentowane były oliwy firmy Cortijo de Suerte Alta.
Oliwki zbierane są mechanicznie na gumowe (guma dopuszczona do kontaktu z żywnością) płachty nie dopuszczając do kontaktu owoców z ziemią i natychmiast przewożone do młyna gdzie w niespełna godzinę od zbioru oliwki trafiają do tłoczenia.


HIGH FARMA LUCK - Picual z Veraison
Extra Virgin Olive Oil z własnej produkcji, Baena DO ekologiczne. Drzewa 20 letnie z odmiany Picual.
Oliwa o bardzo wyczuwalnym aromacie i smaku trawy z odrobiną goryczy/pikantności na finiszu. Barwa jasno żółta z lekkim odcieniem zieleni.


HIGH FARMA LUCK - kupaż NATURAL
Extra Virgin Olive Oil z własnej produkcji, Baena DO ekologiczne Mieszanka trzech odmian: Picuda, Hojiblanca, Picual.
Drzewa ponad 40 letnie, nawet 80 letnie.
Tu wyczuwalne są już aromaty owocowe, mniej trawiasta, z większą goryczką i oleistością. Barwa zółta z lekkim odcieniem zieleni.



SZYNKA SERRANO
Szynka suszona. Przez 10 dni leży w soli w temperaturze 0 stopni a następnie po wyjęciu z soli przez minimum 10 miesięcy dojrzewa w odpowiedniej temperaturze i wilgotności.

Podczas degustacji Juan Fco. Hernández - Maestro Cortador kroił szynkę tworząc kompozycje z jej cienkich jak opłatek plastrów. 


Łagodna w smaku, wspaniała w połączeniu z bagietką i oliwą.

Oprócz szynki można było spróbować innych wyrobów z Torre de Nuñez


Chorizo – tradycyjna hiszpańska kiełbasa


Lomo Embuchado – polędwica wieprzowa


swoje wyroby prezentowała firma Torre de Nuñez





5 komentarzy:

  1. i tyle patrzenia na śniadanko wystarczy:-))nie objadać się proszę:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jak miło przypomnieć sobie to świetne spotkanie :)
    Pozdrawiam,
    Marysia

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. to prawda, a dobra oliwa naprawdę jest smaczna:)

      Usuń