niedziela, 30 września 2012

Papryka pieczona, w słoikach





  • papryka,
  • czosnek –ząbek na słoik 300 ml,
  • ziele angielskie – 4 ziarenka na słoik,
  • pieprz czarny – 6-7 ziarenek na słoik,
  • ocet 10% - 3 łyżeczki do herbaty na słoik,
  • sól – płaska łyżeczka do kawy na słoik,
  • cukier –płaska łyżeczka do kawy na słoik,
  • oliwa.


Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec aż skóra zrobi się miejscami czarna.


Włożyć paprykę do słoika i słoik zakręcić, odstawić do ostygnięcia. Zdjąć skórkę z papryki i ułożyć w słoikach. Cały sok który wycieknie z papryki rozlać do słoiczków. Do każdego słoika dodać przyprawy (pokrojony w plasterki czosnek, ziele, pieprz, ocet, cukier) , wlać oliwę ( 0,5 cm poniżej rantu słoika). Pasteryzować 15 minut od zagotowania wody. Studzić odwrócone do góry dnem.



5 komentarzy:

  1. Dobra rzecz. Bardzo lubię paprykę. Joanno, Ty zawsze coś pysznego przygotujesz!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię grillowaną i pieczoną

    OdpowiedzUsuń
  3. Też taką robię, jest super do kanapek albo innych przekąsek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamierzam rozpocząć produkcję :)

    OdpowiedzUsuń