piątek, 28 września 2012

Pierś gęsi w winie

  • 4 piersi gęsi bez kości,
  • butelka czerwonego wina wytrawnego,
  • garść majeranku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 8 goździków,
  • 12 ziaren pieprzu czarnego,
  • 12 kuleczek ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżka soli,
Piersi oczyścić, umyć, osuszyć. Skórę naciąć ( nie kalecząc mięsa) w kratkę, włożyć do garnka. Wrzucić wszystkie przyprawy i zalać winem. Odstawić w chłodne miejsce na dwa dni.
Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, oczyścić z przypraw.
Kłaść skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Przełożyć do brytfanki i piec w temperaturze 180 stopni 30 - 50 minut - zależy kto preferuje jaki stopień wypieczenia. Ja piekę krótko, nawet 25 minut, gdyż lubię mięso lekko różowe w środku.
Ja podałam z sosem z czerwonej porzeczki.



Dostępne w Makro C&C, cena około 27 zł.

Czerwone wytrawne wino w kolorze jasnej czerwieni. Na nosie ujmujące aromatem owoców malin i czerwonej porzeczki. Na podniebieniu eleganckie, soczyste z miękkimi taninami. W przepisie na gęś w wykonaniu Joasi pojawiają się nuty czerwonych owoców, które tak dobrze komponują się z winami ze szczepu pinot noir. Chrupiąca skóra gęsi doskonale będzie się
komponować ze świeżą owocową słodyczą wina.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Do pieczonej gęsi:” Klasykiem jest oczywiście pinot noir – konserwatyści wybiorą burgundzkie, ale ci, którym bliska jest idea gęsiny na Świętego Marcina jako tradycji środkowoeuropejskiej wybiorą raczej austriackiego blauburgundera, słowackie lub morawskie modre pinoty, czy węgierskie pinot noir z Egeru lub z Villány. Przy stole sprawdzi się też z pewnością spät- lub frühburgunder z Ahr lub z Badenii, choć do gęsi, naszym zdaniem, warto wybrać wersję niezbyt beczkową. Inne możliwe połączenia to: riesling, alzacki gewurztraminer, barolo, barbaresco, czerwone wina znad Loary (saumur-champigny) i w ogóle cabernet franc. (tpb)” (Źródło: Magazyn Wino).

3 komentarze: