środa, 19 września 2012

Polędwiczka wieprzowa z papryką.




Bardzo szybkie danie.
  • Polędwiczka wieprzowa,
  • 2 papryki,
  • 2-3 cebule,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ostra wędzona papryka,
  • 100 ml wina białego półwytrawnego,
  • 100 ml bulionu
Cebule pokroić w półplasterki, paprykę pokroić w podłużne kawałki wielkości 3-4 cm /1-1,5 cm. Polędwiczkę pokroić w grube plastry (do 1 cm). Cebule poddusić na oleju dodając szczyptę cukru i soli.
Podduszoną cebulę przełożyć do garnka. Na patelnię, na tłuszcz z duszenia cebuli ( w razie potrzeby dolać oleju) włożyć paprykę i chwilę przesmażyć, przełożyć do cebuli. Na patelni podsmażyć plastry polędwiczki, przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wino, podgrzać je i wlać do mięsa. Dolać trochę bulionu. Dodać wędzoną paprykę do smaku (ja dodałam łyżeczkę od herbaty). Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dusić mięso do miękkości, około 20 minut. W razie potrzeby dolać kolejną porcje bulionu.
Ja podałam z pieczonymi ziemniakami.

Do polędwiczki wieprzowej z papryczką Joasi proponuję: Ca’Ernesto Chardonnay2011, DOC Trentino, Włochy. Dostępne w Makro C&C, cena około 20 zł.
Białe wytrawne wino o jasnej słomkowej barwie z srebrnymi refleksami. Na nosie ujmujące świeżością owoców cytrusowych. Na podniebieniu rześkie, kruche z przyjemną owocową słodyczą. Wino, które idealnie będzie podkreślać smak mięsa i zgodzi się z słodyczą duszonych warzyw.

Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Chardonnay to szczep, który charakteryzuje się delikatnością i kruchością i dlatego łatwo „zatraca” się w towarzystwie intensywnych składników. Jego charakter jest bardzo wrażliwy i dlatego najlepszym towarzyszem chardonnay są dania o delikatnym, jedwabistym charakterze.

4 komentarze:

  1. a wędzona papryczka to gdzie rośnie?

    OdpowiedzUsuń
  2. a można już kupić bez problemu ostrą i słodką. Np. w sklepach Piccola Italia & Mediterraneo, Kuchniach Świata....

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ ty mnie codziennie kusisz:D codziennie to smaczniej u ciebie:) pycha

    OdpowiedzUsuń