sobota, 28 września 2013

Ciasto z figami i serem



  • Ciasto krucho – drożdżowe:
  • 500 g mąki krupczatki,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 60 g drożdży,
  • 125 ml gęstej śmietany,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • masa serowa:
  • 2 jajka,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 50 gram masła,
  • 400 gram startego sera białego półtłustego,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • szczypta soli.
  • 6 świeżych fig,
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i razem z pozostałymi składnikami włożyć do malaksera. Szybko, krótko zmiksować, wyłożyć na blat i rozwałkować na placek o wymiarach 20x30 cm. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, Ułożyć na nim pokrojone w ćwiartki figi, skórką do dołu. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać kolejno żółtka i cukier puder a następnie skórkę pomarańczową i partiami ser. Białka ubić na pulchną pianę  (białka nie powinny być ubite na bardzo sztywno), podczas ubijania dodać szczyptę soli. Wymieszać delikatnie białka z masą serową i wyłożyć na ciasto z figami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec  50-60 minut.

 




5 komentarzy: