środa, 11 września 2013

Cytrusowo miętowe kwiaty cukinii w tempurze.



  • 10 kwiatów cukinii,
  •  
  • 250 gram sera białego półtłustego,
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany,
  • skórka otarta z 1 limonki,
  • skórka otarta z ½ pomarańczy,
  • 1 łyżka posiekanej mięty,
  • ½ łyżki posiekanej werbeny,
  • ½ łyżki posiekanej szałwii melonowej,
  • sól,
  • tempura:
  • 100 ml mąki pszennej,
  • 100 ml mąki kukurydzianej,
  • bardzo zimna gazowana woda mineralna,
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
Kwiaty cukinii lekko rozchylić , wyrwać słupek. Ser rozgnieść widelcem, dodać posiekane zioła (możemy zamiast szałwii i werbeny dodać melisę i trochę więcej mięty), skórki cytrusów, wymieszać. Dodać śmietanę i ewentualnie sól do smaku. Wypełnić kwiaty cukinii masą serową, płatki na końcach zakręcać.
Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany.
Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać ( nie wrzucać) do oleju. Chwilę smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy.
Od razu podawać.





1 komentarz: