niedziela, 15 września 2013

Łopatka cielęca z Chutney’em z mango



  • 1,7 kg łopatki cielęcej,
  • garść liści szałwii ananasowej,
  • 6-7 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki soli,
  • 5 łyżek Chutney Mango (Vitasia),
  • kilka listków szałwii ananasowej,
Łopatkę oczyścić, umyć i porządnie osuszyć. Rozgnieciony czosnek, posiekaną szałwię i sól wymieszać. Natrzeć przyprawami mięso i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.


Wymieszać Chutney Mango z pokrojonymi liśćmi szałwii. Mięso umyć, osuszyć, z wierzchu przykryć chutney’em, włożyć do folii do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec około 2 godzin. Ja wkładam do środka termometr i gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 74 stopnie wyjmuję je z piekarnika.  Po wyjęciu rozciąć folię i odczekać około 5 minut zanim zaczniemy kroić mięso.
Do dania użyłam Chutney Mango z oferty  tydzień azjatycki   w Lidlu.

4 komentarze:

  1. Jaki smak ma ten chutney? W sensie słodki, ostry? Bo wygląda smakowicie z tym mięsem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słodko ostry, pierwszą nutą jest słodycz

      Usuń
  2. Pyszności, kupiłam w Lidlu Chutney Mango na wypróbowanie, dziękuję za inspiracje, z mięskiem chyba pysznie się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń