poniedziałek, 2 września 2013

Paweł Oszczyk, La Rotisserie i my


Ostatnio miałam ogromną przyjemność spotkać się z Pawłem Oszczykiem w jego królestwie, czyli w kuchni restauracji La Rotisserie w hotelu Le Regina w Warszawie. Nie była to moja pierwsza wizyta w La Rotisserie, ale pierwsza od kuchni.


Wraz z Julitą z wrzącej kuchni,Dotą, Alicją, Marleną oraz Kasią w roli fotografa na zaproszenie Pawła Oszczyka i hotelu Le Regina poznawałyśmy tajniki sztuki kulinarnej Szefa. 


Miałyśmy przyjemność towarzyszyć w przygotowaniu trzech dań, zadania wielu pytań, na które otrzymywałyśmy wyczerpujące, rzeczowe i bardzo konkretne odpowiedzi.


Zaczęliśmy przygodę w kuchni z Szefem Pawłem Oszczykiem od tatara z tuńczyka. Każda czynność jaką wykonywaliśmy była komentowana i uzasadniana.


Następne było risotto.


  Turbot z puree z fioletowych ziemniaków z chipsami z topinambura



Na zakończenie spotkania zostałyśmy ugoszczone czterodaniowym lunchem składającym się z dań takich jakie przygotowywaliśmy oraz wspaniałym deserem.


Paweł Oszczyk jest Szefem w La Rotisserie od samego początku czyli od 2004 roku. Stworzył ją, jest to restauracja autorska, która jest połączeniem pasji i fascynacji Pawła Oszczyka. Podawane są tu dania kuchni francuskiej, włoskiej i polskiej.
Zanim stworzył restaurację w Le Reginie pracował w jedno gwiazdkowej restauracji Miramonti l'Altro we Włoszech, w hotelu Bristol w Warszawie i w kuchni Pałacu Sobańskich.
W La Rotisserie za dobór win odpowiedzialny jest Andrzej Strzelczyk Mistrz Polski Sommelierów.


 


 



















        Bardzo dziękuję za możliwość uczestniczenia w spotkaniu, które było pełne humoru, uśmiechu i wielkiej wiedzy.
O Pawłe Oszczyku i i La Rotisserie wspominam:  kolacja  i pokaz.

4 komentarze:

  1. O matko jedynoooo!!!! A miałyście szczęście!!! Fajnie się uczyć od najlepszych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uczyć jak uczyć, ale jeść u nich.. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda..... można samemu sobie zazdrościć :)

      Usuń