czwartek, 5 września 2013

Placki z pieczonych ziemniaków




  • 1 kg kartofli,
  • 2-3 gałązki tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • olej do smażenia.
Ziemniaki umyć, osuszyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec aż będą prawie miękkie – około godziny – zależy od ziemniaków. Ziemniaki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wymieszać z tymiankiem i rozgniecionym czosnkiem. Czosnek i tymianek dodajemy do smaku. Z kartofli delikatnie lepić placki i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Można podawać same jak również jako dodatek do dań mięsnych.






4 komentarze:

  1. A można polać śmietaną albo jakiś sosem? Np. grzybowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej :) Ze śmietaną, z grzybami.....sos warzywny....

      Usuń