poniedziałek, 9 września 2013

„Ravioli” smażone – pierogi smażone



  • 500 gram mąki „00”,
  • 150 gram żółtek,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka oliwy,
  • 180 ml ciepłej wody,
  • sól,
  • 500 gram sera białego półtłustego,
  • 200 gram pomidorów suszonych,
  • kilka listków mięty,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • olej do głębokiego smażenia
Mąkę zmiksować z żółtkami i jajkiem. Wyłożyć na blat, dodać sól, oliwę i wlać wodę, porządnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie.
Ser rozdrobnić, pomidory i miętę posiekać, doprawić pieprzem i solą.
Ciasto cienko wałkować, układać farsz, składać i wycinać pierożki – można wycinać kwadraty, prostokąty, owalne…co nam serce dyktuje. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Oczywiście można pierogi ugotować.
 



4 komentarze:

  1. Co to jest tylko 3 pierożki?:( 13 to już lepiej!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. tyle tylko na talerz się załapało :)a było znacznie więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też czasami robię ravioli lecz nigdy nie wypróbowałam smażonego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :)
      polecam również uszka z grzybami smażone http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/12/smazone-uszka-z-grzybami.html, bez takich uszek nie ma Świąt u mnie w rodzinie :)

      Usuń