środa, 25 września 2013

Spaghetti carbonara - Włochy



W Polsce do carbonary każdy leje śmietanę a tak być nie powinno. Ostatnio podczas spotkania z sympatycznymi, troszkę zwariowanymi Włochami miałam przyjemność poznać przepis na włoską a nie spolszczoną carbonarę.


Alfredo i Leonardo z „Kuchni Dantego”, wenecjanin i florentczyk, wielbiciele „Boskiej Komedii” w fabryce form podzielili się z nami włoskim (czyli prawdziwym) sposobem na przygotowanie pesto oraz carbonary. I okazało się, że do carbonary Włosi śmietany nie dodają. Wystarczy spaghetti, ser (parmezan, pecorino), żółtka, pancetta, czosnek i już.
  • trzy porcje spaghetti,
  • 4 żółtka,
  • 100 g pancetty w plastrach,
  • ½ ząbka czosnku,
  • pieprz,
  • 40-50 g drobno startego parmezanu lub pecorino,


Pancettę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć aż wytopi się tłuszcz, dodać pokrojony czosnek lekko podsmażyć. 


Żółtka ( jajka przed rozbiciem sparzone) rozbełtać w misce i dodać trochę startego sera, szczyptę pieprzu i wymieszać. Powinna powstać niezbyt gęsta masa, w razie potrzeby rozrzedzić wodą z gotowania makaronu. 


Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 


Ugotowany przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać z pancettą, 


następnie całość przełożyć do miski z żółtkami i wymieszać. Przekładać na talerze, posypać pozostałym serem.







Podróż z makaronem zaczynam od włoskiej carbonary bez polskiego dodatku czyli śmietany :)

Embed_iryi5wlnxywpg6n4mbnqlfly22lqbazz

12 komentarzy:

  1. wstyd przyznać - tez dodawałam smietane - ale następnym razem zrobie bez ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakby tu powiedzieć....też bardzo długo żyłam z carbonarą i śmietaną ;)

      Usuń
  2. Przepadam za makaronem w każdej postaci:) A może być coś innego zamiast pancetty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w polskiej wersji to boczek ale jakby był prawdziwy wędzony... albo jakaś szynka dojrzewająca i wtedy trochę masła

      Usuń
  3. No to muszę kupić produkty i zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja Mama robi a'la carbonarę ze śmietaną i jest pyszna, ale to nie istotne. Ja cały czas szukam knajpy, która niedrogo poda mi właśnie tak przyrządzoną carbonarę, jak pokazałaś. I znaleźć nie mogę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zajrzałabym do restauracji mąka i woda, Chmielna 13a, w Warszawie
      nie wiem czy mają, ale może....

      Usuń
    2. Dzięki za podpowiedź :) spróbuję i tam,
      Daria

      Usuń
    3. mam nadzieję, że tam będzie... a jak nie to polecam pizzę :)

      Usuń
  5. Włosi często zamiast pancetty używają guanciale. Czosnek rzadko dodają, ale to kwestia gustu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na temat kuchni włoskiej nie wypowiadam się - przepis według rodowitych Włochów....

      Usuń