wtorek, 10 września 2013

Szarlotka I - z czekoladą



Szarlotka - placek z kruchego ciasta przełożony jabłkami. 
  • 1,1 kg jabłek – antonówki, reneta...,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • skórka otarta z 1 limonki,
  • 200 gram cukru muscovado,
  • sok z 1,5 cytryny,
  • garść pociętych liści mięty,

  • 600 gram mąki pszennej,
  • 250 gram masła,
  • 2 żółtka,
  • 125 ml gęstej śmietany,
  • 100 ml cukru pudru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 100 gram posiekanych orzechów włoskich,

  • cukier puder do posypania

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka, dodać cukier muscovado, sok z cytryny, cynamon, skórkę limonkową i zagotować. W razie potrzeby dosłodzić. Dodać miętę, wymieszać, odstawić do ostudzenia.
Mąkę włożyć do miski malaksera ( można ciasto wyrabiać ręcznie), dodać zimne masło, żółtka, śmietanę, cukier puder i zmiksować. Powinniśmy otrzymać lekko lepiącą kruszonkę. Formę do pieczenia (33x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć 3/5 ciasta i rozłożyć je równomiernie na dnie formy i rozwałkować, ponakłuwać widelcem. Wstawić do pieca nagrzanego do 210 stopni na 20 minut – aż ciasto się lekko zrumieni.
Resztę ciasta wymieszać z kakao.
Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, posypać orzechami i kruszonką (pozostałą częścią ciasta). Ponownie wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Wyjąć posypać cukrem pudrem. 



3 komentarze: