czwartek, 30 stycznia 2014

Bombardino

Napój alkoholowy królujący wśród narciarzy we włoskich Alpach. Rozgrzewający, z dodatkiem kawy pobudzający...
Ale kto powiedział, że w domowym zaciszu, z dala od gór, gdy śnieg i wiatr za oknem nie można go pić....
Podaje się go po podgrzaniu. Można podgrzać sam, z dodatkiem koniaku, whisky lub rumu oraz kawy. Koniecznie z bitą śmietaną, posypaną kakao lub czekoladą.

Do przygotowania drinka o nazwie bombardino używa się gotowego likieru jajecznego na bazie rumu i śmietanki, o tej samej nazwie.
Podaję moją wersję bombardino – na 3 osoby.
  • 1/3 część rumu,
  • 2/3 części likieru bombardino,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka tartej czekolady deserowej,
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Rum i bombardino podgrzać, nie gotować – stracimy procenty ;)
Przelać do szklanek, dodać śmietanę i posypać tartą czekoladą.


rum - zakup własny
bombardino - prezent od kolegi

2 komentarze: