niedziela, 12 stycznia 2014

Chipsy z topinambura



  • olej ryżowy - do głębokiego smażenia
  • sól
Topinambura umyć, obrać (gdy ma ładną skórkę wystarczy dokładnie umyć), osuszyć, pokroić w plasterki grubości około 2 - 3 milimetrów.
Rozgrzać olej w głębokim naczyniu. Wrzucać partiami topinambur, krótko obsmażyć. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać na ręczniku papierowym. Odstawić do ostudzenia.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 – 30 minut.
Chipsy należy smażyć partiami, gdy wrzucimy zbyt dużo naraz temperatura oleju spadnie. Temperatura smażenia powinna wynosić około 180 stopni.
Przed podaniem oprószyć solą.




 zastawa z






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz