sobota, 11 stycznia 2014

Deser zimowy


Deser czasochłonny lecz łatwy w przygotowaniu. Ale chyba wart czasu jaki się jemu poświęci.

  • ciastka migdałowe:
  • 1 białko,
  • 1 szczypta soli,
  • 60 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 150 g migdałów bez skórek,
  • galaretka z kompotu
  • 70 gram śliwek wędzonych,
  • 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 
  • 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych,
  • 70 gram rodzynek,
  • 70 gram moreli suszonych,
  • skórka z 1/2 cytryny,
  • żelatyna
  • plasterki pomarańczy:
  • 60 g cukru,
  • 100 ml wody,
  • 15 ml wody różanej,
  • 1 pomarańcza,
  • piernikowa pianka
  • 300 ml mleka,
  • śmietana kremówka – 600 ml,
  • 2 płatki gwiazdki anyżu,
  • 1/2 laski kory cynamonu,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 torebki kardamonu,
  • 4 goździki,
  • 20 g żelatyny,
  • 3 - 4 łyżki miodu,
  • krokant:
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 200 g cukru,


ciastka migdałowe:
Migdały podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Zetrzeć.
Ubić białko dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku.

galaretka z kompotu:
Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Posłodzić uważając aby nie przesłodzić. Przecedzić.
Na pól litra kompotu wziąć 10 g żelatyny, rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego kompotu a następnie wymieszać z gorącym kompotem. Wylać do płaskiej formy, odstawić do zastygnięcia.

plasterki pomarańczy
Pomarańczę umyć, pokroić w cienkie plastry. Wodę zagotować z cukrem i wodą różaną. Włożyć plasterki pomarańczy i gotować około 10 minut. Wyjąć z syropu, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 2 godziny.

piernikowa pianka
Mleko zagotować z przyprawami, przykryć i odstawić do ostudzenia. Przecedzić. Podgrzać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka i połączyć z gorącym mlekiem, dodać miód i wymieszać.
Śmietanę ubić, połączyć z przestudzonym mlekiem z żelatyną. Przelać do formy z płaskim dnem, odstawić do zastygnięcia.

krokant
Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Wyjąć, przesypać na ściereczkę, zwinąć i porządnie pocierać – w ten sposób pozbędziemy się skórki. Cukier rozpuść na patelni, gdy zacznie brązowieć wrzucić orzechy, dokładnie wymieszać i wylać na arkusz papieru do pieczenia. Gdy ostygną pokruszyć i zmiksować.




8 komentarzy: