wtorek, 28 stycznia 2014

Łosoś z burakiem i jajkiem przepiórczym

  • 2 plastry łososia wędzonego,
  • 2 łyżki syropu z granatów,
  • 1 łyżka miodu
  • 1 burak,
  • 12 jajek przepiórczych,
  • ognista mieszanka przypraw,
Syrop z granatów wymieszać z miodem.
Buraka umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać. Pokroić w cienkie plasterki a następnie paseczki.
Wymieszać z sosem. Odstawić do ostygnięcia.
Łososia pokroić w cienkie paski.
Buraka osączyć i wymieszać z łososiem.
Ugotować jajka przepiórcze - rozbić – szerszy koniec jajka, ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym. (Oczywiście można dodać jajka ugotowane na twardo.)
Jajka ułożyć na łososiu z burakiem. Posypać ognistą mieszanką przypraw.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz