piątek, 31 stycznia 2014

Pianka pomarańczowa

  • 300 ml soku pomarańczowego,
  • skórka z 1/2 pomarańczy,
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy,
  • cukier trzcinowy,
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • żelatyna – na 0,5 l płynu ( 10 g)
  • 1 łyżka soku z limonki.
Sok wlać do garnuszka, dodać skórkę z pomarańczy, doprowadzić do wrzenia. Dodać wodę pomarańczową, doprawić cukrem do smaku. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego soku i połączyć z pozostałym sokiem. 
 

Gorącą jeszcze galaretkę przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać aż do wystudzenia jej. Ubijając dodać sok z limonki.
Otrzymaną masę przelać do naczynia i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Podałam z sosem z żurawiny.

2 komentarze: