poniedziałek, 13 stycznia 2014

Schab z dzika z grzybami.


  • 600 g schabu z dzika
  • 4 owoce jałowca,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • 5 owoców ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu,
  •  
  • 2 cebule,
  • 30 g grzybów suszonych,
  • 1/2 łyżki tymianku,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • sól,
  • cukier,
  • 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego,
  • tłuszcz – ja użyłam smalec z gęsi,
Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni.
Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na smalcu, następnie dodać rozdrobnione grzyby ( nie moczę grzybów przed dodaniem do cebuli), podsmażyć. Następnie dodać wino, bulion i dusić aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą i cukrem.
Mięso umyć, osuszyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu – ja użyłam smalec z gęsi.


Na dnie brytfanki ułożyć grzyby, na nich położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25- minut.
Najlepszą metodą na sprawdzenie czy mięso jest upieczone jest zmierzenie jego temperatury. Nie
dziurkujemy mięsa w trakcie pieczenia. Termometr należy włożyć przed pieczeniem. Gdy wskaże 72 stopnie mięso wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut aby odpoczęło. Temperatura wewnątrz dojdzie do 75 stopni.
Podałam z topinamburem.


zastawa z



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz