wtorek, 21 stycznia 2014

Frittata zapiekana


  • 8 jajek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • cebula,
  • 150 – 200 g szynki gotowanej,
  • łyżka tymianku świeżego,
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli,
  • sól,
  • oliwa,
  • 60 g sera cheddar,


Do miski wrzucić tymianek, wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, chilli i dokładnie rozbełtać.
Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie ( używam oliwę z pomidorków) około 5 minut. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojoną w niewielką kostkę szynkę i dusić kolejne 5 minut.
Włożyć pomidorki koktajlowe, wlać jajka i zamieszać.
Przelać do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Posypać startym serem ( ja użyłam cheddara z szałwią).

Gdy nie mamy pomidorków koktajlowych w oliwie można użyć świeże pomidorki. Należy je wtedy dodać do cebuli razem z szynką.



5 komentarzy: