środa, 22 stycznia 2014

Chleb na piwie

Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania Bomann BBA 5013 CB - Wypiekacz do chleba, 12 programów. Nigdy wcześniej chleba nie piekłam więc doświadczenia nie mam żadnego. Krótko mówiąc nie bardzo wiedziałam jak zabrać za pieczenie. Postanowiłam wypróbować przepisy z instrukcji obsługi.... i z efektów nie byłam zadowolona. Chleb pieczony na suchych drożdżach...myliłam się w ustawieniach wypiekacza ... Wszystkie chleby wychodziły takie sobie. Testowałam różne mąki...,różne drożdże..., mleko, maślanka, woda....
Aż w końcu wymyśliłam i nareszcie udało się. Chleb wyszedł całkiem niezły, na pewno do powtórzenia.
  • 340 ml piwa ciemnego łagodnego,
  • 500 g mąki
  • 12 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru
Użyłam mąki - chleb polski Sądecki wieloziarnisty z ziarnami trzech zbóż.
Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odstawić na 10 minut.
Do pojemnika wlać piwo, wsypać mąkę i wlać drożdże. Uruchomić wypiekacz.
Ja ustawiłam:
  1. program - WHOLE WHEAT
  2. COLOUR – ciemna skórka
  3. WEIGHT – 900 g
Dla osób piekących chleby Bomann BBA 5013 CB - Wypiekacz Bomann może okazać się bardzo przydatnym urządzeniem. Wystarczy wrzucić składniki i za określony czas mamy gotowy chleb. Bez wygniatania, odstawiania....
Cały proces przygotowania wykonuje wypiekacz. W przypadku gdybyśmy uznali, ze chcemy bardziej wypiec chleb, jest to możliwe dzięki programowi BAKE. Można również ustawić godzinę zakończenia pieczenia chleba – wieczorem wkładamy do wypiekacza wszystkie składniki a rano o określonej godzinie mamy ciepły chleb. Bardzo przyjemnie rano wstać i mieć gorący chleb z chrupiąca skórką …
W wypiekaczu można również wyrobić ciasto na pizzę, na bułeczki, na makaron.
Mam zamiar jeszcze potestować możliwości wypiekacza i dalej eksperymentować z pieczeniem chleba.
Wypiekacz okazał się całkiem sympatycznym urządzeniem. Łatwy w obsłudze. Idealny dla osób, których bratem jest lenistwo ;)
Jestem zadowolona z możliwości przetestowania tego urządzenia. Sama bym się nigdy nie zdecydowała na niego gdyż nie czułam potrzeby pieczenia chleba... teraz to się zmieniło...


4 komentarze:

  1. taki na piwie też dobry :) ja robię na zakwasie żytnim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zakwasie też już robiłam, też z piwem - wyszedł tak dobry, że nie zdążyłam zrobić zdjęć.... :(

      Usuń