poniedziałek, 27 stycznia 2014

Dorada pieczona w boczku

  • dorada,
  • 1/2 pomarańczy,
  • 2 plasterki cytryny,
  • sól,
  • garść rozmarynu,
  • 6 plastrów boczku w cienkich plastrach,
  • łyżka masła,
Rybę oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm.
Rozłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Folię posmarować oliwą lub masłem.
Pomarańczę cienko obrać, skórkę pokroić w cienkie paseczki. Pomarańczę pokroić w plasterki.
Rybę oprószyć w środku solą, do środka włożyć trochę rozmarynu, plasterki pomarańczy, cytrynę. 
 

Rozłożyć na folii plasterki boczku. Na nich ułożyć rybę. Na rybie położyć plasterki cytryny i posypać ją skórką pomarańczową oraz rozmarynem. 


Rybę okryć boczkiem. Zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy widelcem lub metalowym szpikulcem nakłuć rybę. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.




4 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie. Musi smakować równie wspaniale. Mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domownikom smakowała, chyba... talerzy wyczyścili :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. trochę wzorowałam się na kuchni portugalskiej, gdzie łączenia mięsa z owocami morza jest na porządku dziennym :)

      Usuń