sobota, 25 stycznia 2014

Krem z groszku


  • 800 g zielonego groszku mrożonego,
  • 60 g masła,
  • 500 ml. bulion warzywny,
  • 6 szalotek,
  • 2 łyżki masła,
  • sok z limonki,
    cukier,

  • 300 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru,
  • skórka otarta z 1/2 limonki,
  • 100 g łososia wędzonego,

Groszek wsypać do garnka, dodać masło, wlać bulion. Gotować do miękkości.
Szalotki posiekać, poddusić na maśle, dodać do groszku, zagotować.
Zmiksować.
Przetrzeć przez sito.
Zagotować, doprawić do smaku sokiem z limonki, cukrem i solą. Doprowadzić do pożądanej gęstości przez odparowanie lub dolanie wody.
Ubić śmietanę dodając cukier i skórkę otartą z limonki do smaku.
Łososia pokroić w cienkie paski.
Na środku miseczki ułożyć śmietanę, wokół nalać zupę, udekorować łososiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz