poniedziałek, 6 stycznia 2014

Placek Trzech Króli



Placek Trzech Króli, na podstawie książki Pani Hanny Szymanderskiej „Polskie tradycje świąteczne”.
  • 20 g drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 570 g maki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 3 jajka,
  • 100 g stopionego masła,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 ml brandy,
  • 1 migdał bez skórki
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 g mąki, 100 ml mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki zalać brandy i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia.
Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, mleko, 2 jajka i 1 białko, sól i porządnie zagnieść. Ciasto ma być lśniące i gładkie. Dodać masło i dalej zagniatać.
Następnie dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz ekstrakt wanilii i dokładnie wyrobić. Nie zapomnijmy o dodaniu migdała.
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto przełożyć do formy, posmarować rozmąconym żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 -40 minut.
Komu trafi się kawałek ciasta z migdałem zostaje „królem/królową” i ma prawo panować cały dzień -wszyscy powinni spełniać jego/jej zachcianki.
W przypadku gdy migdał trafi się pannie niedługo wyjdzie za mąż...
Na święto Trzech Króli pieczono również szczodraki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz