niedziela, 26 stycznia 2014

rosół z gęsi z pierogami z gęsi

  • rosół:
  • korpus z gęsi,
  • włoszczyzna,
  • sól,
  • 2 jagody jałowca,
  • 4 ziarna pieprzu czarnego,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • mała gałązka rozmarynu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula
  • pierożki:
  • 3 śliski suszone,
  • mięso z rosołu,
  • sól,
  • pieprz
  • ciasto na pierogi:
  • 300 ml mąki,
  • 160 -180 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • szczypta soli
  • sól,
  • tłuszcz (najlepiej smalec z gęsi) do smażenia
Korpus z gęsi włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy, zalać wodą (tylko tyle wody aby zakryć korpus i włoszczyznę) i gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Mięso wyjąć, wywar przecedzić.
Korpus obrać z mięsa ( otrzymałam około 200 g mięsa), zemleć razem ze śliwkami. Mięso doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać małe pierożki – na jeden kęs.
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 3-4 minut od zagotowania.
Pierożki podawać w bulionie lub podsmażone.


Do robienia pierożków użyłam formy do małych pierożków. Niedawno kupiłam takie cudo. I muszę przyznać iż zdało egzamin. 

  
Polecam inne dania z gęsi:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz