sobota, 23 stycznia 2021

Kaczka pieczona w niskiej temperaturze


Kaczka pieczona w niskiej temperaturze jest krucha, delikatna, po prostu pyszna.

  • Kaczka,

  • 2 jabłka,

  • 10 śliwek wędzonych (mogą być suszone),

  • kilka gałązek tymianku,

  • kilka goździków,

  • sól,



Kaczkę oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem.

Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam.

Goździki rozgnieść, wymieszać z solą, natrzeć przyprawami całą kaczkę.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne.

Do środka kaczki włożyć gałązki tymianku, jabłka i śliwki.


Ułożyć kaczkę na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 3 godziny.




Wyjąć kaczkę, ustawić ją pionowo – ja wykorzystałam naczynie do pieczenia kurczaka i owinąć ją folią aluminiową.



Zostawić ją tak na pół godziny.

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Zdjąć folię z kaczki i wstawić ją do piekarnika na 20 minut. Można ją ułożyć na ruszcie lub wstawić na naczyniu do pieczenia kurczaka – tylko pamiętajmy o wylaniu tłuszczu, który ściekał z kaczki, bo inaczej nadymimy.... w całym domu.





2 komentarze:

  1. Ciekawa jestem, czy jest wyczuwalna różnica w smaku pomiędzy taką kaczka a pieczoną tradycyjnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ona ma inna "konsystencję", polecam chociaż raz spróbować. Nie powiem czy lepsza, czy gorsza - po prostu inna.

      Usuń