sobota, 15 lutego 2014

Kaczka pieczona w niskiej temperaturze

Inspiracją do tego przepisu był przepis „gęś domowa” Wojciecha Modesta Amaro. Nie abym śmiała zmieniać przepisy Mistrza, po prostu wykorzystałam sposób pieczenia.
  • Kaczka,
  • 2 jabłka,
  • 10 śliwek wędzonych bez pestek,
  • kilka gałązek tymianku,
  • goździki,
  • folia aluminiowa

Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem.
Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam.
Goździki rozgnieść, natrzeć nimi całą kaczkę. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne.
Do środka kaczki włożyć gałązki tymianku, jabłka i śliwki.
Ułożyć kaczkę na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 3 godziny.


Wyjąć kaczkę, ustawić ją pionowo – ja wykorzystałam naczynie do pieczenia kurczaka i owinąć ją folią aluminiową. 


Zostawić ją tak na pół godziny.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Zdjąć folię z kaczki i wstawić ją do piekarnika na 20 minut. Można ją ułożyć na ruszcie lub wstawić na naczyniu do pieczenia kurczaka – tylko pamiętajmy o wylaniu tłuszczu, który ściekał z kaczki, bo inaczej nadymimy.... w całym domu.



2 komentarze:

  1. Ciekawa jestem, czy jest wyczuwalna różnica w smaku pomiędzy taką kaczka a pieczoną tradycyjnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ona ma inna "konsystencję", polecam chociaż raz spróbować. Nie powiem czy lepsza, czy gorsza - po prostu inna.

      Usuń