czwartek, 28 stycznia 2021

Pączki z twarogiem


Pączki z twarogiem, pączki na proszku do pieczenia, według przepisu z przedwojennej książki/broszury reklamowej dr. Oetkera, „Dobra gospodyni piecze sama”.

W 1922 roku powstała w Polsce, w Gdańsku Oliwie, fabryka proszku do pieczenia Dr. Oetkera. Produkowane tam były: proszek do pieczenia „Backin”, cukier waniliowy, żelatyna „Regina”, mączka „Gustin”, aromaty i desery w proszku.

W latach trzydziestych ubiegłego wieku zaczęto intensywnie reklamować te produkty, wydając serię książek/broszur, w których zamieszczano przepisy z ich wykorzystaniem.

Z podanej ilości produktów otrzymamy około 26 – 28 pączków.


  • 250 g twarogu półtłustego,

  • 125 g miękkiego masła,

  • 2 jajka,

  • 200 g cukru pudru (w oryginale 250g),

  • 1 opakowanie cukru waniliowego,

  • proszek do pieczenia na 1 kg mąki,

  • 500 g mąki pszennej (u mnie tortowa),

  • 150 g marmolady lub konfitur (u mnie konfitura z płatków róży),

  • 1 białko,

  • mąka do podsypywania,

  • 3/4 kg. smalcu,

  • 2 łyżki rumu lub spirytusu,

  • cukier puder do posypania pączków.


Ser zemleć.

Masło ubić na „śmietanę”.

Dalej ubijając dodawać cukier, jajka i cukier waniliowy.

Następnie dodać twaróg i proszek do pieczenia.

Na końcu dodać mąkę.

Zagnieść gładkie ciasto.

Ciasto, podsypując lekko mąką, rozwałkować na grubość około 0,5 cm.

Wycinać krążki o średnicy około 6 cm.



Na jednym krążku układać trochę konfitury, brzegi smarować białkiem.

Przykrywać drugim krążkiem i dokładnie sklejać brzegi.

Do garnka włożyć smalec i wlać rum, rozgrzać go.

Do gorącego tłuszczu wkładać po kilka pączków.



Smażyć na jasno brązowy kolor z obu stron.

Pączki powinny same się obracać.

Należy wyczuć temperaturę smażenia, w zbyt gorącym tłuszczu pączki będą się paliły.

W zbyt zimnym... nie usmażą się.

Usmażone pączki wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.



Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz