piątek, 22 stycznia 2021

Parówki w cieście francuskim


Parówki w cieście francuskim przekąska na imprezy, domówki i na śniadania.

Pamiętajmy, że parówki mogą być bardzo dobre.

Do przygotowania parówek w cieście francuskim użyłam gotowego ciasta, ale oczywiście można przygotować ciasto francuskie samemu.

Kupując ciasto francuskie zwracajmy uwagę, aby było z masłem, a nie z tłuszczami roślinnymi.


  • Opakowanie ciasta francuskiego,

  • 250 g parówek,

  • 300 – 400 g mrożonego szpinaku w liściach,

  • sól,

  • ząbek czosnku,

  • gałka muszkatołowa,

  • 2 łyżki masła,


Szpinak włożyć do garnka, dodać masło i na małym ogniu gotować aż szpinak się rozmrozi. Dodać rozgnieciony czosnek, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Zagotować.

Ostudzić.

Parówki przeciąć wzdłuż na pół.



Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim przecięte parówki. 

Między parówkami rozłożyć szpinak.



Zwinąć ciasto w rulon.

Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm.



Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć plastry ciasta z parówkami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz