niedziela, 10 stycznia 2021

Tort pistacjowy



  • biszkopt:

  • 10 jajek,

  • 100 g cukru pudru,

  • 100g mąki pszennej, u mnie tortowej,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • ekstrakt lub cukier waniliowy,

  • masa:

  • 350 g mączki migdałowej,

  • 350 g cukru pudru,

  • 30 - 40 ml śmietany kremówki,

  • 30 ml rumu,

  • 10 - 20 ml wody pomarańczowej,

  • zielony barwnik spożywczy,




Nie to nie błąd. Pistacji w tym torcie nie znajdziemy.

Jest to tort pistacjowy z nazwy, a tak naprawdę jest migdałowy.

Tort biszkoptowy z marcepanem.

Przepis z Kalendarza dla wszystkich z 1938 roku – tort pistacjowy.

Torcik jest bardzo słodki jak to marcepan.


Ciasto: jajka ubić na pulchną masę, dalej ubijając dodawać cukier puder.

Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i ekstrakt wanilii.

Następnie dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Z przygotowanego ciasta upiec dwa blaty o średnicy 20 – 22 cm, oraz jeden blat o wymiarach ok. 40x36 cm.
Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 20 - 25 minut.

Upieczone ciasto odstawić do ostudzenia.

Masa: mączkę migdałową utrzeć z cukrem pudrem, śmietaną, rumem i wodą pomarańczową.

Dodać zielony barwnik.


Duży blat ciasta pociąć na paski szerokości/wysokości 4 cm.



Paski ciasta smarować masą migdałową i zwijać jeden po drugim w ślimaka - rulon.



Bok „ślimaka” posmarować masą i przykleić do niego okrągły blat ciasta.



Będzie to spód tortu.

To samo zrobić z drugim bokiem rulonu. Będzie to wierzch tortu.



Aby ciasto dobrze się trzymało ścisnęłam je okrągłym rantem cukierniczym.

Odstawić do lodówki na kilka godzin.

W oryginalnym przepisie ciasto należy polukrować.

Ja obłożyłam je marcepanem zabarwionym na zielono.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz