niedziela, 2 marca 2014

Churros

Churros to popularny, tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego, smażony w głębokim tłuszczu. Może być tylko posypany cukrem pudrem z cynamonem lub dodatkowo maczany w gorącej czekoladzie.
  • 500 ml wody,
  • 500 ml mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 łyżeczki soli,
  • olej do głębokiego smażenia (ryżowy),
  •  
  • cukier puder,
  • cynamon

Wodę zagotować z solą, cukrem i olejem. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrobić ciasto - ma być gładkie i lśniące.
Olej rozgrzać do 200 stopni i partiami wyciskać szprycą około 10 cm paski ciasta. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Następnie posypywać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. I jeść póki są ciepłe :)


zastawa z



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz