wtorek, 18 marca 2014

Comber z jelenia na sianie

  • comber z jelenia,
  • 5 jagód jałowca,
  • 4 owoce ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu czarnego,
  • tłuszcz do smażenia (np. smalec z gęsi),
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • siano,

Comber z jelenia umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Przyprawy rozgnieść, natrzeć nimi mięso. Odłożyć na pół godziny.
 

Mięso  podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Brytfankę wyłożyć sianem i rozmarynem, ułożyć na nim mięso, wbić w nie termometr i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 62 stopni. 
 

Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na 5 minut aby odpoczęło. Podałam z sosem z czerwonego wytrawnego wina.


Comber jelenia ze sklepu dziki trop.
 zastawa z

3 komentarze:

  1. chciałabym spróbować takiego dania:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo mięso ma się marynować w przyprawach? Czy zamiast "dziczyzny" można użyć schabu lub polędwicy? Skąd pomysł na siano? - to kuchnia staropolska/sarmacka czy pomysły takie pochodzą np. z kuchni chińskiej? Aga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około pół godziny. Można tak przyrządzić polędwiczkę wieprzową, ale wówczas temperatura powinna osiągnąć 72 stopnie. Pomysł z kuchni Polskiej, nadaje potrawie przyjemny aromat. Oczywiście może być również schab.

      Usuń