środa, 5 marca 2014

Dorada zapiekana z pomidorkami koktajlowymi na kartoflach

Rybę oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Rybę oprószyć z zewnątrz i w środku przyprawami. Do środka ryby włożyć kilka plasterków cytryny, oraz gałązkę tymianku.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Plasterki umyć, Formę do zapiekania posmarować oliwą z pomidorków, ułożyć plasterki ziemniaków, skropić lekko oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. 
 

Po tym czasie na ziemniakach ułożyć rybę. Na niej położyć dwa, trzy plasterki cytryny, obłożyć pomidorkami koktajlowymi. Rybę skropić oliwą.
Wstawić do pieca (nagrzanego do 180 stopni) i piec około 30 – 35 minut.
Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy widelcem lub metalowym szpikulcem nakłuć rybę. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam rybki pod każdą postacią. Dorada jest bardzo smaczna. Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ukochana dorada! ...palce lizac. Brakuje tylko kieliszka dobrze schlodzonego, sardynskiego Vermentino.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorada to jedna z moich ulubionych ryb, tu wygląda jakby podana gdzieś na wakacjach na południu :)

    OdpowiedzUsuń