sobota, 15 marca 2014

Dorsz pieczony z pieczarkami

  • 4 płaty dorsza - około 800 g,
  • 400 g pieczarek,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • 2 żółtka,
  • masło do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny
Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę.
Oczyszczony, umyty płat ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko solą, skropić sokiem cytrynowym.
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm.


Rybę smażyć na maśle, z obu stron na rumiano. Usmażone płaty ryby układać w naczyniu do zapiekania.


Pieczarki podsmażyć na maśle. Przełożyć na rybę.


Śmietanę wymieszać z żółtkami, lekko osolić, dodać trochę pieprzu, polać rybę z pieczarkami.



Ja posypałam rybę suszoną natką kopru włoskiego, ale można użyć innych ziół, które lubimy.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut.


 zastawa z


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz