poniedziałek, 17 marca 2014

fusilli z polędwiczką wieprzową

  • 250 g makaronu fusilli,
  • 300 g polędwiczki wieprzowej,
  • 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 150 g jarmużu,
  • 1 żółte peperoni,
  • 1 czerwona papryka ramiro,
  • oliwa,
  • sól,
  • cukier

Polędwiczkę pokroić w plastry grubości około 0,5 cm a następnie każdy plasterek wzdłuż na 4 paski.
Paprykę pokroić w paski wielkości pasków polędwiczki.
Jarmuż umyć, zblanszować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Ząbek czosnku posiekać.
Z pepperoni wyjąć pestki i pokroić w cienkie plasterki.
Na oliwie podsmażyć cebulę, nie dusić jej do miękkości. Powinna być lekko podsmażona. Przełożyć cebulę do miski. Podsmażyć polędwiczkę, dodać paprykę. Chwilę podsmażyć. Papryka ma być al dente.  Przełożyć do cebuli.
Następnie na oliwie lekko poddusić jarmuż z czosnkiem.
Ugotować makaron. Na patelnię przełożyć mięso z jarmużem i cebulą, pepperoni, wymieszać i nakładać.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam w kolorowej paczce omnomnom.


zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz