środa, 19 marca 2014

"paszteciki" z pieczarkami, w makaronie

  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 - 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych,
  • 100 g sera żółtego drobno startego,
  • 200 g spaghetti ,
  • olej do głębokiego smażenia.

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju dodając szczyptę  cukru i soli. Następnie dodać pieczarki. Podsmażyć aż wyparuje cały płyn. Orzechy zmiksować, następnie dodać pieczarki z cebulą, zmiksować.
Doprawić solą.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć.
Z masy pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju.
Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek.


Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam w kolorowej paczce omnomnom.

7 komentarzy:

  1. Świetne by były jako przekąska na jakąś imprezą - zrobią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł :) kiedys na pewno skorzystam, paszteciki prezentują się bardzo smakowicie :)

    zapraszam do mnie: poezja-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń