czwartek, 6 marca 2014

Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą

  • ciasto na pierogi:
  •  450 ml mąki,
  •  250 ml ciepłej wody,
  •  szczypta soli
  •  
  • farsz:
  • 500 g mozzarelli,
  • 50 g parmezanu,
  • 350 g mrożonego szpinaku,
  • 16 połówek suszonych pomidorów w oliwie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z pomidorków,
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Szpinak rozmrozić. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić je w poprzeczne paski. Mozzarellę zmiksować. Czosnek drobno posiekać. Lekko podsmażyć szpinak na oliwie, dodać pomidory, czosnek. Przełożyć do miski i wymieszać z mozzarellą i parmezanem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (ja użyłam pieprz kolorowy.)
Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują, podnieść przykrywkę i gotować 2 minuty. 

zastawa z

1 komentarz: