środa, 26 marca 2014

"Pierożki" z rukolą i pieczarkami


  • 300 g ciasta na chińskie pierożki (2 opakowania),
  • farsz:
  • 300 g pieczarek,
  • 100 g rukoli,
  • 1 - 1,5 łyżki sosu ostrygowego,
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • sos:
  • 250 ml octu ryżowego,
  • 200 ml cukru,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 1/4 pepperoni,
  • olej do głębokiego smażenia - ryżowy
Sos: Do garnka wlać ocet, wsypać cukier, dodać posiekany imbir i pepperoni, gotować aż sos zgęstnieje.
Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na oleju. Ostudzić.
Rukolę pokroić, włożyć do miski. Dodać do niej pieczarki.
Miód wymieszać z sosem ostrygowym, sosem sojowym, skórką cytrynową.
Sosem polać pieczarki z rukolą, delikatnie dokładnie wymieszać.
Na kawałek ciasta na pierożki kłaść trochę farszu, pierożki zlepiać.
Smażyć w głębokim oleju.
Pierożki podawać z sosem.
Można podawać na zimno jak i na ciepło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz