poniedziałek, 31 marca 2014

Ryba po grecku – dorsz po grecku

  • 1 kg płatów z dorsza,
  • sos:
  • 250 g marchewki,
  • 150 g pietruszki,
  • 150 g selera,
  • 300 g cebuli,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 listki laurowe,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • pepperoni
  • masło i oliwa lub olej do smażenia,
Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę.
Oczyszczone, umyte płaty ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko solą, skropić sokiem cytrynowym, odstawić na 15 minut.


Następnie smażyć na maśle z oliwą z obu stron na rumiano.
Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w julienne (cienkie, równe słupki o długości 5 cm i grubości 2mm).
Cebulę pokroić w piórka (przeciąć wzdłuż na pół i następnie w plasterki wzdłuż).
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej warzywa, wlać około 50 -100 ml wody i dusić do miękkości lub al dente (ja wolę gdy warzywa nie są zupełnie rozgotowane). Dodać pomidory, szczyptę cukru, zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem. Sos ma być słodko kwaśny. Można dodać razem z warzywami posiekane pepperoni, wówczas sos nabierze charakteru.
Ułożyć rybę w naczyniu, obłożyć sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz