sobota, 24 maja 2014

Dorada pieczona w winie z żurawiną

  • dorada,
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 80 g żurawiny suszonej,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
Żurawinę zalać winem, odstawić.


Doradę oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm.
Oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut.
Podsmażyć z obu stron do zrumienienia (około 5 minut).
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wlać wino z żurawiną. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 40 minut.
Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz