niedziela, 11 maja 2014

Dorada pieczona z chrzanem


  • dorada,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • żółtko,
  • 50 g chrzanu tartego,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,

Doradę oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm.
Oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut.
Podsmażyć z obu stron do zrumienienia (około 5 minut).
Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać chrzan, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć rybę, polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 - 35 minut.
Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz