Przepis dość stary i chyba bardzo popularny na początku XX wieku, gdyż pojawia się w większości książek kucharskich z tamtego okresu.
Minimalnie
oczywiście zmodyfikowany :)
- 1 kg mięsa z jelenia na gulasz,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- 5 jagód jałowca,
- łyżka tymianku świeżego,
- sól,
- smalec gęsi lub wieprzowy,
- 2 cebule,
- 100 ml bulionu wołowego,
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 20 suszonych śliwek,
- 1 winne jabłko,
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
Przyprawy
zemleć, wymieszać z solą, natrzeć nimi mięso i odstawić na 3-4
godziny w chłodne miejsce.
Cebule
pokroić w półplasterki.
Jabłko
pokroić w kostkę.
Na
patelni rozpuścić tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę, dodać
mięso. Obrumienić ze wszystkich stron.
Wlać
bulion oraz wino, dodać śliwki, jabłko i orzechy. Dusić do
miękkości.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza