poniedziałek, 12 maja 2014

Pasztet z kaczki

  • 2 kg gotowanego mięsa z kaczki,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 1 kg kaczej wątróbki,
  • 2 kajzerki,
  • 6 jajek,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir mielony,
  • 100 ml bulionu z kaczki,
  • 300 ml smalcu z kaczki
Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :)
Grzyby ugotować w bulionie z kaczki.
Bułki namoczyć w bulionie, w którym gotowały się grzyby i roztopionym tłuszczu. Gdy namiękną odcisną, nie wylewać tłuszczu.
Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku.
Zemleć mięso razem z wątróbką, grzybami i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie.


Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą.
Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz