piątek, 9 maja 2014

Potrawka z jelenia po niemiecku


Przepis dość stary i chyba bardzo popularny na początku XX wieku, gdyż pojawia się w większości książek kucharskich z tamtego okresu.
Minimalnie oczywiście zmodyfikowany :)
  • 1 kg mięsa z jelenia na gulasz,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • 5 jagód jałowca,
  • łyżka tymianku świeżego,
  • sól,
  • smalec gęsi lub wieprzowy,
  • 2 cebule,
  • 100 ml bulionu wołowego,
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 20 suszonych śliwek,
  • 1 winne jabłko,
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych
Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć nimi mięso i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.
Cebule pokroić w półplasterki.
Jabłko pokroić w kostkę.
Na patelni rozpuścić tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę, dodać mięso. Obrumienić ze wszystkich stron.
Wlać bulion oraz wino, dodać śliwki, jabłko i orzechy. Dusić do miękkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz